Alege limba romana english

Teatrul Ion Creangă deplânge, în aceste momente dificile, teribila pierdere suferită de Teatrul Bulandra și de teatrul românesc. Plecarea timpurie dintre noi a regizorului Alexandru Darie lasă un gol nemărginit în sufletele noastre și ale tuturor celor care slujesc scena.

Absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, Alexandru Darie a colaborat de-a lungul unei cariere luminoase cu Teatrul de Stat din Oradea, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Teatrul Mic și Teatrul de Comedie din București, înainte de a își lega destinul de Teatrul Bulandra, în anul 1992, mai întâi ca regizor și ulterior, în anul 2002, ca Director.

Montările sale curajoase și vizonare s-au bucurat de apreciere pe plan internațional. În anul 1991, după succesul turneului britanic cu Visul unei nopți de vară, Alexandru Darie era invitat de Oxford Stage Company să regizeze Mult zgomot pentru nimic, spectacol ce avea să se fie considerat un eveniment al stagiunii. Au urmat montări în New York, SUA cu Mizantropul de Molière și Cabala bigoților de Mihail Bulgakov (1992) sau Tokio, Japonia, cu Omul cel bun din Seciuan de Bertolt Brecht și Macbeth de William Shakespeare (1996).

În octombrie 2018, Alexandru Darie monta pe scena Teatrului Bulandra ultimul său spectacol, Coriolanus, „un manifest pentru necesitatea întoarcerii la acest fel de teatru serios, care pune în discuție (...) idei despre victoriile iluzorii, despre conducători și deșertăciunea gloriei, fidelitate și trădare, dar mai ales despre unicitatea omului, despre individualitate și obligația de a ține cont de ea.” (Doina Papp)

Suntem alături de colegii noștri în această liniște apăsătoare, acest vis greu care scrie astăzi ultima pagină a unei epoci.

Dragă Ducu, prinț nobil, noapte bună! Odihnește-te în cântul cetelor de heruvimi!

 

 

© Copyright 2014 Teatrul Ion Creanga