Alege limba romana english
Marina Procopie s-a născut pe 8 iunie 1959, în București. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, Facultatea de Teatru, specializarea actor de teatru, la clasa prof. Olga Tudorache.
 
Între anii 1984 și 1989, a jucat pe scena Teatrului de Nord din Satu Mare, unde a realizat câteva roluri remarcabile ca Valentina în „Vara trecută la Ciulimsk”  de Al. Vampilov, pentru care a obținut premiul Asociației Oamenilor de Teatru și Muzică (A.T.M) pentru debut, Linda în „Cum se cuceresc femeile”, de Woody Allen sau Maria în spectacolul „Piticul din grădina de vară”, de D.R. Popescu, pentru care a obținut Premiul pentru interpretare feminină la Gala spectacolelor pentru tineret.
A interpretat rolul principal în filmul „Adela” (1985), a jucat în peliculele „Prea cald pentru luna mai” (1983), „Colierul de turcoaze” (1985), „Francois Villon, poetul vagabond” (1987), „Carol I” (2009) și „Orient Express” (2004), „Loverboy” (2011).
Timp de aproape treizeci de ani, la Teatrul Ion Creangă, Marina Procopie a bucurat numeroase generații de copii, prin roluri diferite și savuroase. A fost, printre altele, Talpa iadului în „Ivan Turbincă” de Alecu Popovici, regia Cornel Todea (1992), apoi Albă ca Zăpada în „Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici” după Fraţii Grimm (1993), a făcut parte din povestea Crăiesei zăpezii, a lui David Copperfield, a lui Pinocchio, a Micului Lord și a lui Harap Alb.
 
Am învățat de la Marina Procopie despre grație, pasiune, profesionalism și blândețe. Ultimul său rol la Teatrul Ion Creangă a fost cel al Ednei, cea de-a treisprezecea ursitoare, în spectacolul „Frumoasa din pădurea adormită sau Povestea unei treziri”, după Frații Grimm, montat în 2015 de Philippe Besson.
 
Îi puteți aduce un ultim omagiu la capela Cimitirului Sfânta Vineri (Calea Griviței, nr. 202), începând de mâine, 7 iulie. Înmormântarea va avea loc duminică, 8 iulie, la ora 12:00.

În momentul în care ajungi la Teatrul Ion Creangă trebuie să laşi orgoliile la o parte, pentru că tu nu mai eşti Marina Procopie, ei habar n-au cum te cheamă. Eşti Albă ca Zăpada, esti Pinocchio, eşti Lupul, eşti Shere Khan. Şi aici trebuie să te înveţi cu lucrul ăsta – că tu nu mai eşti. Aici esti personajul, clar!
 
Marina Procopie
© Copyright 2014 Teatrul Ion Creanga