Alege limba romana english

Știați că în prima jumătate a anului 2019 spectacolele Teatrului Ion Creangă au fost văzute de copii și părinți din București, din țară, dar și din străinătate? Mai multe spectacole din repertoriul teatrului au fost plecate în turnee pe scene din România, din Franța și Italia și peste tot au fost bine primite și aplaudate de public. Publicul influențează dinamica oricărei instituții de spectacole. Dincolo de respectul pentru public și grija de a veni mereu în întâmpinarea sa cu produse artistice inovatoare și surprinzătoare, creatorii  de spectacole, spectaliștii în industrii creative au în vedere multe alte aspecte, studii și tendințe atunci când se așează la lucru.

Spectacolele adresate copiilor de vârstă foarte mică  (0-3 ani) constituie o preocupare constantă a teatrului nostru. Acestea sunt special gândite, create și lucrate de specialiști astfel încât să le ofere copiilor o experiență cât mai plăcută. Din acest motiv, recomandarea de vârstă se regăsește în subtitlul fiecărui spectacol, în toate mediile de comunicare și pe platformele on-line de achiziționare a biletelor la spectacole.

Din experiența noastră de relaționare directă cu copiii am învățat foarte mult. Am aflat, de exemplu, că noutatea nu este tot timpul pe gustul copiilor. Ea e acceptată treptat, în doze mici. Figurile de animale, machiajele, măștile, recuzita de teatru – în general – supradimensionată îi poate copleși pe copii prin ceea ce noi, adulții, percepem drept calități. Mărimea, forma, culoarea, textura, expresia, mișcarea, sunetul, lumina, toate acestea trebuie adaptate la o scară mai mică, bine dozate, astfel încât să nu prezinte un aparent „pericol” pentru cei mici.

Lucruri inofensive precum o mască de leu sau de crocodil care, pentru adulți sunt amuzante și incitante, pentru copii pot părea periculoase sau înfricoșătoare. Până și umbrele proiectate pe un ecran, atunci când sunt supradimensionate, pot lua înfățisări amenințătoare în imaginația copiilor. Sunetele puternice pot fi percepute drept gălăgie, deci sursă de neliniște și chiar panică, luminile puternice, intermitente sunt creatoare de stres și stări de alertă și anxietate. Toate acestea sunt detalii pe care creatorii noștri de spectacole, actori, costumieri, scenografi, luminiști, sunetiști le dozează într-o alchimie perfectă pentru a oferi celor mici o experiență pozitivă atunci când încep să frecventeze sălile de teatru.

***

E foarte important ca primele experiențe și amintiri ale copiilor vis-a vis de teatru să fie dintre cele mai plăcute pentru ca ei să revină mereu, cu plăcere, în sălile de spectacol și să-și dorească să repete experiența vizionării unui spectacol de teatru cât mai curând.

***

Spectacolele din repertoriul Teatrului Ion Creangă adresate copiilor între 0 și 3 ani sunt: ÎmpreLună, Bună dimineața! și Pernuța Somnoroasă.  

© Copyright 2014 Teatrul Ion Creanga