Alege limba romana english

ALICE ÎN ȚARA MINUNILOR
Teatrul „Ariel”, Târgu Mureș
Opera Comică pentru Copii, 3.10 – 11.00

Categoria de vârstă: 6 + | Durata: 60 min | În competiție
„Alice în țara minunilor”, binecunoscuta poveste scrisă de Lewis Carroll, îi poartă pe micii spectatori într-o lume a imaginaţiei, plină de farmec şi întâlniri neaşteptate. Iepurele Alb, Pisica de Cheshire, Omida înţeleaptă, Ducesa, Pălărierul nebun, Regele şi Regina cea crudă sunt câteva dintre personajele cu care se întâlneşte Alice în călătoria ei. Scenografia plină de fantezie, cântecele, ritmul alert, spiritul ludic, discursul dramatic şi regia plină de acurateţe sunt ingredientele ce fac ca acest spectacol să fie urmărit cu plăcere.

SPOT
La Baracca – Testoni Ragazzi, Bologna, Italia

Centrul Național al Dansului București, 3.10 – 17.00 & 19.00
Categoria de vârstă: 1 – 4 ani | Durata: 40 min | În afara competiției
Pot fi soarele galben, marea albastră și cerul albastru-deschis, sunt roșu ca focul… și mă înroșesc când sunt emoționat! Nu vorbesc, dar vă privesc. Nu am picioare, dar pot să vă urmez… Sunt Spot și spun povești. Spot este un reflector foarte special. Lumina lui strălucește, exprimându-se prin forme și culori. Cuvinte simple însoțesc acțiunea actorilor, în căutarea unei unități a imaginii scenice, alcătuită din lumini, sunete și mișcări.

SPAIMA ZMEILOR
Teatrul Ion Creangă, București

Teatrul Excelsior, 3.10 – 19.00
Categoria de vârstă: 6+ | Durata: 1h 20 min | În competiție|Premieră (musical)
Nimic nu mai pare să fie de ajuns într-o lume prinsă între Rai şi tărâmul de dincolo – nici mâncarea şi nici banii, nici soarele, dar nici ploaia, nici măcar copiii. Când Pământul începe să se îmbolnăvească, iar Dumnezeu să obosească, un simplu ţăran reuşeşte să călătorească până dincolo de zare şi înapoi, tiptil, restabilind echilibrul fragil. Basmul începe cu a fost odată, exact ca povestea ta preferată. Şi când muzica se va fi terminat, n-o să mai fie ţipenie de zmeu nici afară, nici la şcoală, nici sub pat. 

CA NUCA-N PERETE
Teatrul Tineretului Piatra Neamț

Opera Comică pentru Copii, 4.10 – 11.00
Categoria de vârstă: 6+ | Durata: 1h 25min | În afara competiției
Din bâlciurile colorate ale altor vremuri, poznașul Vasilache, Mărioara cea cu limba sprintenă, și un povestaș toboșar sosesc pe scenă, însoțiți de personaje din tolba lui Creangă, care mai de care mai felurite. Avem prinți și prințese, târgoveți, duhuri ale pustietăților, vrăjitoare și diavoli. Viclenia pedepsește prostia, iar înțelepciunea se însoțește cu încercarea în povești cu miez... de nucă. Alaiul dănțuiește pe muzici zglobii, răsunând din curioase instrumente precum țitera și vioara cu goarnă.

DUET
Teatro Prova, Bergamo, Italia

Teatrul de Comedie, Sala Nouă 4.10 – 11.00 & 17.00
Categoria de vârstă: 1 – 4 ani | Durata: 45 min | În competiție
Spectacolul este povestea unei întâlniri care începe ca o ceartă: El și coloratele sale sunete, Ea și luminoasele ei mișcări. Împreună vorbesc despre diferenţe: două lumi se întâlnesc, ciocnindu-se, două limbaje învață cum să se asculte unul pe celălalt, două sunete diferite reușesc să se armonizeze. Muzică fără muzicieni, note muzicale fără portativ... doar cu un vârf de deget poți da naștere unor imagini muzicale. Limbajul sonor și vizual sunt realizate pe loc cu ajutorul unei tablete și a mișcărilor de dans. Schimbările spațiului scenic sunt oglinda evoluției unei relații: două lumi care se studiază una pe cealaltă, care se atrag și se contopesc pentru a crea un adevărat duet.

LINETODDLERIUM
The Puppet Theatre at the Crossroads, Skuteckého, Slovacia

Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, 4.10 – 16.00 & 18.00
Categoria de vârstă: 1 – 3 ani | Durata: 35 min | Nonverbal | În competiție
Unde putem găsi linii curbe și linii drepte în jurul nostru? Ce rezultă din linii subțiri și groase, drepte și curbate dacă sunt puse împreună? Cum co-există ele? Cum sună? E nevoie doar să fii cu ochii în patru și să te avânți într-o nemaipomenită călătorie ce trezește imaginația micilor și mai marilor spectatori!

OPERA FRIGORIFICĂ
Antonio Panzuto, Padova, Italia

Teatrul Excelsior, 4.10 – 17.00 & 19.00
Categoria de vârstă: 6 – 12 ani | Durata: 36 min | În competiţie
„Opera frigorifică” este un mic vis. Este începutul unei călătorii fantastice în lumea muzicii: mici dansatori ascunşi, cântăreţi şi, până la urmă, o întreagă orchestră îşi fac apariţia în frigiderul care se transformă treptat într-un adevărat teatru liric. O lume a culorilor, a luminilor şi a figurinelor fantastice prinde viaţă pe notele unor cunoscute arii de operă. Spectacolul este inspirat de opera „Olandezul zburător” de Richard Wagner.

PINOCCHIO
Roseland Musical, Barcelona, Spania

Opera Comică pentru Copii, 5.10 – 10.00 & 18.00
Categoria de vârstă: 6 – 12 ani | Durata: 55 min | în competiție
Pinocchio este un spectacol bazat pe romanul original, scris de Carlo Collodi, cu un limbaj scenic uimitor, în care dansul şi tehnologia se împletesc, compunând o lume magică. Implicarea lui Franc Aleu, câștigător al Premiilor Naționale de Cultură ale Cataloniei în 2012, secțiunea audiovizual, pentru impactul creației sale în „Pinocchio”, a dus la apariția unui nou limbaj teatral. Efectul 3D plasează acest spectacol la un nivel surprinzător, unde dansul, muzica și realitatea virtuală coexistă într-o sincronicitate perfectă.

KIKI ȘI BOZO
Teatrul Excelsior, București

Teatrul Excelsior, 5.10 – 10.00
Categoria de vârstă: 8 – 14 ani  | Durata: 60 min | În afara competiției
Intră în scenă două personaje cu totul speciale: Kiki şi omuleţul Bozo. Iar Bozo este însoţit de sufletul său, jucăuş, ludic şi trist. Când hazardul intervine, în existenţa lui Kiki şi a lui Bozo se petrece un miracol. Miracolul întâlnirii, al iubirii şi al inocenţei. Din acel moment, începe o călătorie iniţiatică în ţinutul vast al vieţii şi al morţii. Ce se întâmplă când se întâlnesc o fetiţă care tocmai l-a pierdut pe Nini, câinele care-i alină copilăria şi Bozo, care se îndreaptă către nemărginirea orizontului? Veţi afla, numai dacă veţi intra în acest univers sensibil, vibrând de poezie, umor şi puritate.

CULORI
Dansmakers Amsterdam, Olanda

Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, 5.10 – 17.00 & 19.00 & 6.10 – 10.00
Categoria de vârstă: 2 – 6 ani | Durata: 40 min | Nonverbal | În competiție
Doi dansatori se rostogolesc și se răsucesc pe podeaua albă, ca o coală de hârtie, iar mișcările lor lasă urme colorate: roșu, albastru, galben. „Culori” este un spectacol special, conceput pentru copiii  cu vârste cuprinsă între 2 și 6 ani, care îi învață pe micuți că pictura poate fi dinamică, iar mișcările pot da naștere unor forme dintre cele mai diverse. Coregrafia devine vizibilă pe hârtie, încurajând înțelegerea limbajului corporal și sintetizând două forme artistice: pictura și dansul.

MIC SAU MARE?
Teatrul Regina Maria, Trupa Arcadia, Oradea

Teatrul de Comedie, Sala Nouă 5.10 – 17.00
Categoria de vârstă: 0 – 3 ani | Durata: 45 min | Nonverbal | În afara competiției
Spectacolul cuprinde momente realizate și gândite pentru copii cu vârste între 0 și 3 ani, cu un fundal muzical din repertoriul clasic, special ales pentru a capta chiar și atenția bebelușilor. Ideea spectacolului se bazează pe jocul dintre „mic” și „mare” și scoate în evidență diferența de dimensiune, contrastul fiind creat intenționat atât în ceea ce privește recuzita utilizată, cât și actorii.

INSULA NECUNOSCUTĂ
Markeliñe, Biskaia, Spania/Spain

Teatrul Excelsior 6.10 – 10.00 & 18.00
Categoria de vârstă: 6+ |Durata: 55 min | În competiție
Trezindu-se din somn, Ea se află în fața Reginei, căreia îi cere o Barcă pentru a ajunge pe Insula Necunoscută. El, unul dintre slujitorii Reginei, este uimit de curajul Ei și, văzând că Regina nu poate refuza cererea fetei, hotărăște să o însoțească în aventură. Markeliñe propune o experiență bazată pe o interpretare gestuală și vizuală care te face să privești dincolo de orizont. Căutând propria insulă necunoscută ne apărăm dreptul de a ne dezvolta potențialul și de a fi pe deplin responsabili asupra propriului destin.

MĂȘTI
The National Theatre of Monkey Country, Montreux, Elveția

Teatrul de Comedie, Sala Nouă, 6.10 – 16.00 & 18.00
Categoria de vârstă: 4+ | Durata: 55 min | Nonverbal | În afara competiției
O Maimuță poznașă și un Pui serios... O Vulpe în căutare de puțină umbră și un Mistreț care își câștigă locul sub soare. Un Măgar cu o pasiune pentru Bach. Acestea sunt personajele care își prezintă scurtele lor povești de prietenie... și ocazionalele lor provocări. Nu prin intermediul limbii vorbite, ci prin mimă, melodii și mișcare.

ZBOR PRIN POVEŞTI
Teatrul Ion Creangă, București

Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, 6.10 – 18.00
Categoria de vârstă: 3 – 6 ani | Durata: 35 min | În competiție
Înainte de culcare, doi copii încep să citească. Şi să viseze. Dansează printre picături de ploaie, prin oceane, prin păduri şi îşi dau seama că, folosindu-şi imaginaţia, pot crea orice poveste, o pot învârti şi răsuci până când se transformă în aventură. Coregrafia jucăuşă pune în valoare abilităţile fizice ale actorilor, iar proiecţiile video completează spectacolul, permiţându-le actorilor să interacţioneze cu cea mai frumoasă dintre lumile posibile. 

AM UN PUNCT ÎN PALMĂ
TAM Teatromusica, Padova, Italia

Teatrul de Comedie, Sala Nouă 7.10 – 17.00 & 19.00
Categoria de vârstă: 3 – 6 ani | Durata: 35 min | Nonverbal | În competiție
Printr-un joc al proiecțiilor video, elementele unei picturi creează lumi. Cum miroase o culoare? Ce gust are și cum sună? Pe scenă, Flavia Bussolotto interacționează cu punctele din spaţiu, cu liniile care ne duc cu gândul spre locuri în care am putea să fim. Culoarea, parfumul, sunetul unui instrument o învăluie. Fiecare culoare este o notă muzicală, iar copiii pot experimenta propriile percepții şi pot interacţiona cu lumile care se nasc pe scenă.

PETRICĂ ȘI LUPUL
Teatrul pentru Copii și Tineret Orna Porat, Tel-Aviv, Israel

Teatrul Excelsior 7.10 – 18.00 & 8.10 – 10.00
Categoria de vârstă: 4+ | Durata: 50 min | În competiție
Povestea simfonică „Petrică și lupul” a fost compusă de Sergei Prokofiev în 1936, fascinând de-a lungul timpului numeroase generații de tineri spectatori din întreaga lume. Gândită inițial pentru orchestră și narator – personajele fiind caracterizate de instrumente – povestea a cunoscut ulterior mai multe versiuni. În montarea propusă de Teatrul Orna Porat, orchestra este înlocuită de voce, spectacolul fiind transpus într-un musical modern, care îmbină muzica cu jocul și mișcarea actorilor.

TEATRU MĂRUNȚEL
Teatrul pentru Copii și Tineret Orna Porat, Tel-Aviv, Israel

Teatrul de Comedie, Sala Nouă, 8.10 – 17.00 & 19.00
Categoria de vârstă: 1 – 3 ani |Durata: 25 min | În competiție
Două fete se întâlnesc pentru prima dată, încearcă să se înțeleagă și să se apropie una de alta. Întâlnirea duce la un joc, iar jocul lor deschide micilor spectatori o poartă către minunata lume imaginară, plină de culoare. Componentele limbajului teatral (muzica, sunetele, obiectele, siluetele și proiecţiile video) stimulează curiozitatea copiilor, încurajându-i să revină în sala de spectacol.

POVESTEA UNUI OM ȘI A UMBREI SALE
Principio Attivo Teatro, Lecce, Italia

Teatrul Excelsior, 8.10 – 18.00 & 9.10 – 10.00
Categoria de vârstă: 5+| Durata: 55 min |Nonverbal | În competiție
Un vis, un coșmar, poate un joc ... Un desen alb-negru, un film mut, cu doi actori în carne și oase. Un bărbat și credinciosul lui balon luptându-se cu un personaj obraznic, îmbrăcat în negru. O poveste sinceră și ironică despre veșnica luptă între bine și rău, viață și moarte, întuneric și lumină, dragoste și ură. O fabulă mută despre imposibilitatea de a concilia eternele contrarii.

PĂCALĂ ÎN SATUL LUI
Teatrul Arlechino, Brașov, România

Teatrul Excelsior, 9.10 – 18.00
Categoria de vârstă: 4 – 12 ani | Durata: 50 min | În competiție
Sigur îl cunoașteți. Dacă ați privi cu mai multă atenție în jur l-ați recunoaște. Este înalt... sau poate scund, blond... ah, nu, șaten sau poate brunet. E slab... sau poate rotofei, dar cu siguranță are un zâmbet care te molipsește și chiar te face să râzi în hohote. S-au povestit atâtea despre el, încât a devenit cel mai cunoscut dintre noi. Nu-l știți? Nu se poate. Este Păcală. Și dacă până acum nu ați avut ocazia să-l întâlniți, veniți la spectacolul Teatrului Arlechino unde cu siguranță îl veți găsi.

OU                           
Kunos Circus Theatre, Pres-vers-Noréaz, Elveția

Teatrul de Comedie, Sala Nouă 9.10 – 18.00 & 10.10 – 11.00
Categoria de vârstă: 5+ | Durata: 1h | În afara competiției
Oul pe care îl fierb în fiecare zi Alberto și Rosastia îi poartă într-o dimensiune necunoscută. Într-o dimineaţă, din acesta apar Rosalina și lui Albertino, două personaje mici care le vor întrerupe îngrijita lor rutină. De unde au venit? Sunt niște copii bătrâni sau niște bătrâni copilăroși? Spectacolul se bazează pe linii clare și reușește să împace cu umor și măiestrie sentimentul timpului care trece cu cel al eternității. „Numai cel care, maturizându-se, își păstrează sufletul de copil, este într-adevăr om.” – Erich Kästner

CIRCUL MANDRAGORA
Mandragora Circo, Trelew City, Argentina

Teatrul Excelsior 10.10 – 11.00 & 18.00
Categoria de vârstă: 6+ | Durata: 55 min | Nonverbal | În afara competiției
Doi clovni spun o poveste în care comicul şi dragostea sunt prezente, fără să fie nevoie de cuvinte. Numere muzicale și de circ dau formă unei opere teatrale în care circul devine poezie. Acrobații în aer, jonglerii și instrumente muzicale neconvenționale leagă fragmentele spectacolului, în care doar gestul creează situații, conflicte și rezolvări. Spectacolul este simplu și delicat, cu tușe fine de comedie și cu o poveste captivantă la care copiii și adulții se amuză deopotrivă.

WORKSHOP DE CREATIVITATE PENTRU COPII
Kabaré Púpala, Berlin, Germania

Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție
8.10, 9.10 – 17.00 & 10.10 – 10.00 & 16.00 | Durata: 2h
Teatrul de marionete Kabaré Púpala, un concept gândit de Thomas Herfort, vă invită să descoperiți scenete amuzante și poetice, scurte întâmplări din viața de zi cu zi, care abundă în personaje pitorești. Adresat copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 și 12 ani, atelierul îi învață pe cei mici să meșterească diferite modele de păpuși printr-o tehnică aparte, folosind materiale reciclabile, dar și să le mânuiască, pentru a le aduce la viață și a construi povești spectaculoase.

Ghidul „Celor mai frumoase povești povestite pe scurt părinților” poate fi descărcat de aici.

© Copyright 2014 Teatrul Ion Creanga