Alege limba romana english

În această vacanță de vară ne bucurăm în continuare de teatru, pentru că la Teatrul Ion Creangă stagiunea nu ia sfârșit, iar weekendurile ne aduc noi spectacole și ateliere – totul propus în cadrul programului „VăraTIC: Miniteatru în Amfiteatru” din grădina Casei Eliad. Despre ce este vorba? Și ce putem vedea în Amfiteatrul în aer liber?

Astăzi stăm de vorbă cu Oliviu-Cristian Bughiu și Cezar Vlad Popescu, cei doi actori care au creat spectacolul Magia ghicitorilor și care îl aduc la viață pe scenă duminică, 11 iulie și sâmbătă, 24 iulie.


Așadar, „Magia ghicitorilor”, un spectacol cu un format interactiv și o poveste inedită, pentru că, după premiera din anul 2019 și o pauză impusă de pandemie, spectacolul revine acum în programul Teatrului Ion Creangă la cererea publicului. Cum a început totul?

Oliviu: Noi doi, Cezar și eu, ne cunoaștem încă din anul 2006, atunci când am colaborat pentru prima dată la un spectacol.Pentru acest proiect am început lucrul din luna mai a anului 2019, când Teatrul ne-a invitat să ne jucăm practic, să explorăm și să ne alipim ideile pentru a face un nou spectacol. Iar ideile noastre veneau din două zone diferite, dar pe care le-am considerat complementare.

Eu participasem la mai multe amfitrionate (n.n. un scurt moment introductiv și interactiv între actor și public înainte de începerea unui spectacol) și, acolo, am început să folosesc un set de ghicitori pe care le-am învățat în timp, urmărind îndeaproape și munca, în acest sens, a unor nume importante din Teatrul Ion Creangă. De acolo am început să „fur” mecanismele Vrăjitorului de Ghicitori. Colegul meu, Cezar, a început lucrul la trucurile magice încă înainte de a absolvi Facultatea de Teatru, așadar își perfecționează meșteșugul de ceva timp. Prin urmare nimic nu este întâmplător, asta cred.

Cezar: De mult îmi doream să aduc într-o formă artistică trucurile de magie învățate în decursul anilor. Cu universul magiei am avut primul contact direct, adică am întâlnit un magician de la care am învățat primul truc de magie, acum 16 ani, iar de atunci am continuat să fiu activ și pe acest drum. Faptul că am avut prilejul de a lucra cu Oliviu la acest proiect, de a avea o colaborare între „magie” și „ghicitori”, între „Magician” și „Vrăjitorul ghicitorilor”, deci posibilitatea creării unui spectacol, m-a bucurat.

În ce privește parcursul proiectului, acesta a fost precum orice drum artistic: bogat. Eu sigur m-am simțit mai bogat și recunoscător partenerului meu de scenă, datorită numeroaselor experiențe acumulate de-a lungul repetițiilor. Iar legătura creată între mine și Oliviu a căpătat profunzime și adevăr. Aceasta se reflectă și în calitatea spectacolului.


Ce ne spune azi această poveste a magiei și a ghicitorilor? Și cât de importantă este această semnificație pentru momentul de aici și acum? 

Oliviu: Povestea este legată de întrepătrunderea celor două lumi: lumea ghicitorilor și lumea magiei. Mai precis: orice ghicitoare poate deveni o magie și viceversa. Magia este omniprezentă în mintea copilului, visele sunt magice și par ușor de atins în universul copilăriei. Magia este unica realitate vie, captivantă și mereu actuală. Ghicitorile devin parte din Magie. La început totul pare simplu: „Care floare parcă-i soare?” Mai târziu, ajungem la super-ghicitori: „N-are minte, dar te prinde? Ce să fie?” Astfel prichindeii devin foarte atenți și așteaptă apariția magicianului, doar el, prin puterea sa „supranaturală”, va dezlega răspunsul ghicitorii, conspirând alături de micuții spectatori. Povestea este actuală pentru că este foarte aproape de copii, de imaginația lor, de curiozitatea și dorința lor de a fi primii cei care află tainele și răspunsurile magice. Interactivitatea pleacă de la implicarea micului spectator încă de la debutul spectacolului: „Voi știți ce sunt ghicitorile? Dar magia?”

Cezar: Aș adăuga și faptul că de mai bine de un an, copiii au fost puși în situația de a nu se mai putea bucura de multe lucruri sau activități. Este o onoare și totodată o responsabilitate să putem crea o oază în care sufletul să se poată hrăni în acest deșert, să putem crea o lume magică, un spectacol pentru copii! Copiii au nevoie de artă în educația lor.


Cum vă simțiți să jucați acest spectacol în aer liber? Este o experiență diferită? 

Oliviu: Ori de câte ori am jucat acest spectacol sub cerul liber a fost o experiență minunată. Fotografia noastră de pe site-ul Teatrului Ion Creangă a fost realizată în timpul unei reprezentații susținute în aer liber în anul 2019, înainte de pandemie. Copiii erau strânși în jurul nostru pentru că își doreau foarte mult să răspundă provocărilor, voiau să ajungă pe scenă și să le arate celorlalți puterea lor nemaivăzută. Au fost multe situații în care ne-am trezit în fața unor răspunsuri aparte, de acolo am avut de învățat. Ghicitorile nu au răspunsuri fixe, fiecare își poate imagina orice. Cel mai bun exemplu vine de la un prichindel, la una dintre ghicitorile magice, una despre natură, „Nu are culoare, nu are gust, nu are miros, dar la toți ne este de folos, ce să fie?”. Ne-a oferit două răspunsuri neașteptate: gravitația și forța centrifugă. Prin urmare, răspunsurile bine știute de mine, Aerul și Apa, nu erau deloc importante pentru micul spectator, păreau prea simple.


Pentru încheiere, trei recomandări pentru publicul nostru, însoțite de un gând (motivație).

Oliviu: Lăsați copiii să își exprime gândurile, trăirile, emoțiile, în funcție de ceea ce văd și aud! Aici este și bucuria noastră, copiii intră repede în joc ori de câte ori se simt aduși în spațiul magic. Această stare de interactivitate ne ajută să menținem firul viu al motivației noastre de a rămâne mereu în relație cu ei. Empatia cu publicul este esențială în buna desfășurare a poveștii, cred că este valabil pentru aproape toate producțiile teatrului nostru. Recomand cu multă căldură, participarea și prezența activă a copiilor la sărbătoarea noastră: „Magia ghicitorilor”. Nimic nu dispare, totul se preschimbă în imagini frumoase cu care micuții spectatori își pot continua periplul magic al copilăriei nesfârșite!

Cezar: Admirați cerul. Umpleți-vă viața cu artă. Învățați să cântați la un instrument și dansați. Viața socială are nevoie de artă!


Un amplu proiect dedicat de Teatrul Ion Creangă copiilor de vârstă mică și preșcolară, Stagiunea estivală „VăraTIC: Miniteatru în Amfiteatru” are loc în perioada 1 iunie – 26 septembrie 2021, fiind organizată în parteneriat cu ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. Proiectul include spectacole de teatru, dar și ateliere de creativitate care au loc în weekenduri, în aer liber, în grădina Casei Eliad din Bd. Mircea Vodă nr. 5, Sector 3.

Calendarul complet al stagiunii poate fi consultat pe www.varatic.teatrulioncreanga.ro.

Biletele se pot achiziționa online pe entertix.ro / myticket.ro sau de la Casa de Bilete a Teatrului Ion Creangă – tel. 0767 934 374.

© Copyright 2014 Teatrul Ion Creanga