Alege limba romana english

⬜️ Știm că opțiunea repertorială a Teatrului Ion Creangă este bogată. Și totuși, weekendul acesta urmează să descoperim o nouă producție, un nou spectacol care îi așteaptă pe cei mici în Sala Mică. Despre ce este vorba? 

Este vorba despre premiera spectacolului CUTInE, un spectacol pentru copii până în trei ani, coprodus în cadrul proiectului european Mapping – a Map on the aesthetics of performing arts for ealy years, din care Teatrul Ion Creangă face parte. Este un proiect început în anul 2018 și care aduce împreună mai multe teatre, centre și instituții din Europa din al căror repertoriu face parte și programul educația timpurie, fiecare folosind diferite abordări și limbaje de expresie. Teatrul Ion Creangă face parte din grupul care explorează mișcarea ca limbaj de expresie în teatrul pentru publicul tânăr, așa că așteptați-vă la un spectacol non-verbal, în care povestea este spusă de corp, prin gesturi, dans și mișcări.


⬜️ Cum a început ideea spectacolului? Și care a fost parcursul întregii creații?

În spectacole, obișnuiesc să pun o părticică din mine, din ceea ce trăiesc sau experimentez în respectiva perioadă, chiar dacă spectacolele se adresează copiilor. Tema de la care am plecat pentru CUTInE este tema zidului – un zid care aduce împreună sau un zid care separă, un zid care protejează sau un zid care este un obstacol, un zid care se construiește sau care se dărâmă, un zid care devine ACASĂ – împreună cu întrebarea ce îl face să devină acasă. Probabil că este o temă cu care mulți dinte noi ne-am identificat în ultimul an și jumătate. Totodată, este o temă foarte aproape de cei mici. Ei ridică și dărâmă ziduri în fiecare zi, pe durata procesului de învățare și descoperire. Nu întâmplător sunt atâtea jocuri și materiale pe care cei mici le folosesc pentru a construi și deconstrui în această relație joc-învățare. Explorând materialele pe care aș putea să le folosesc pentru acest spectacol mi-am amintit de un gând pe care l-am avut anul trecut. Comandând online mai mult decât o făceam înainte, m-am trezit în casă cu multe cutii, pungi și alte materiale ce însoțesc coletele. Devenind conștientă de asta, m-am gândit că sunt materiale cărora aș putea să le dau o nouă viață într-un spectacol sau într-un atelier cu copii mici. Într-un fel, cele două idei s-au unit în acest spectacol. Dar deja am spus prea mult și nu vreau să vă stric surpriza. Noi vă așteptăm cu cei mici la spectacol.


⬜️ Ce ne spune astăzi acest spectacol și care ar fi lucrul pe care publicul nostru al trebui să-l rețină în mod special de la acest spectacol? Și cât de importantă este această semnificație pentru momentul de azi, de aici și acum? 

Cred că fiecare spectacol spune atâtea povești câți spectatori sunt în sală, în funcție de experiențele și vârsta fiecăruia. De aceea, eu sper ca publicul, cei mici în special, să rămână cu amintirea unei întâlniri sincere, autentice, cu actorii și cu emoțiile pe care ei le transmit pe durata spectacolului. Dar ce îmi doresc eu să ajungă la ei? Ideea că împreună, cu imaginație și cooperare putem face orice loc să fie acasă.


⬜️ Ce înseamnă din prisma unui regizor/coregraf munca la un astfel de proiect? Cu alte cuvinte, cum reușești să te apropii de copiii cu vârste între 0-3 ani printr-un spectacol de acest tip și să le devii prieten sau aliat în sensul în care să le placă spectacolul?

Nu cred că există o rețetă pentru a face un spectacol pentru cei mici. Cred că poți, în timp să îți construiești o rețetă proprie, bazată pe experiențele trecute. Dar chiar și așa, cred că te apropii cu adevărat de copii atunci când îi privești în ochi, când le vorbești sincer de ceva ce te preocupă pe tine, dar care îi poate interesa și pe ei. Cred că e necesar să găsești puntea între tine regizor, coregraf, muzician, actor și universul lor. Nu există o mapă care să îți indice drumul. Important e să nu încetezi niciodată să cauți sau să te îndoiești. Crezul că știi cum se face, ce trebuie sau ce au nevoie copiii, este cel mai periculos lucru. Avem atâtea de învățat de la ei și împreună cu ei. Poate, cheia stă într-o comunicare autentică cu ei.


⬜️ Și acum, pentru încheiere, trei recomandări pentru publicul nostru, însoțite de un gând (motivație).

Pentru adulții părinți: să vină la teatru, să fie curioși și să nu se lase pradă preconcepțiilor cu privire la ce înseamnă teatru pentru copii. Copiii nu au nevoie de recomandări!

 

© Copyright 2014 Teatrul Ion Creanga