Alege limba romana english

În weekendul care a trecut (10-11 iulie) am descoperit o nouă producție marca TIC Bebe, un spectacol produs de Teatrul Ion Creangă pentru micuții și foarte micuții săi spectatori, copiii cu vârsta sub 3 ani. Stăm astăzi de vorbă cu cei doi actori care dau viață spectacolului CUTInE – Eliza Teofănescu și Tudor Morar – ca parte a unei serii mai ample de interviuri dedicate premierelor din cadrul stagiunii estivale VăraTIC.


Eliza, Tudor, CUTInE, cu voi, cu noi. Iată-ne din nou în sala de spectacol, în fața unei noi premiere pentru bebeluși și toddleri.

◽️ Eliza: Ne bucurăm enorm că ne putem reîntoarce pe scenă pentru a împărtăși cu cei mici ce am lucrat în ultimele săptămâni. Este vorba de un spectacol special creat pentru micuții cu vârsta sub 3 ani, care face parte dintr-un proiect mai amplu de cercetare estetică, dezvoltat în mai multe țări din Europa. (n.n. proiectul MAPPING – A map on the aesthetics of performing arts for early years).


Cum a început acest proiect? Și cum a fost această experiență pentru voi, ca actori? 

◽️ Eliza: Ideea spectacolului a început să prindă contur cu ceva timp în urmă, când Teatrul nostru a participat la o serie de workshopuri și conferințe specializate în cadrul acestui proiect despre care vă spuneam. Ca o paranteză voi spune că în România, deși Teatrul Ion Creangă produce astfel de spectacole de ani buni și susține dezvoltarea acestor forme performative în diferite proiecte internaționale, teatrul pentru copii de la 0 la 3 ani este în continuare privit ca o noutate. Sperăm să schimbăm acest lucru. Dar, revenind asupra experienței, ceea ce am descoperit în această perioadă și mi se pare fascinant este o întreagă serie de studii pe subiectul dezvoltării celor mici. De la medici neurologi, psihologi, terapeuți până la cei din lumea artelor, toți caută să înțeleagă ce se întâmplă în creierul micuțului, care sunt procesele prin care trece și, mai ales, cum percepe lumea în primii săi ani de viață.

În ceea ce privește spectacolul CUTInE, am pornit de la mișcare pentru că, în primul rând, copilul mic descoperă lumea prin mișcare. Așa începe să-și cunoască corpul și cum funcționează el în spațiu. Și pentru că mișcarea este instrumentul lui principal cu care pornește în călătorie, va urmări cu atenție și cu fascinație tot ce se mișcă în jurul lui. Parcursul întregii creații, pentru mine, a fost o bucurie întrucât am descoperit lucruri noi despre a construi un spectacol de la zero pentru o grupă de vârstă atât de fragedă. Și, mai ales, a fost o lecție de abandon și de dăruire. Pentru că atunci când faci un spectacol pentru copii de 0-3 ani trebuie să te pui în condiția micului spectator, trebuie să fii mai grijuliu, mai atent la nevoile lui, să-l servești cum poți tu mai bine.

◽️ Tudor: Ca să continui ideea, după cum spune și titlul‚ CUTInE este un spectacol care a pornit de la conceptul cutiilor. Ce posibilități îți oferă niște cutii, în ce feluri pot fi explorate sau ce poți construi din ele? Și de la astfel de întrebări am pornit și construcția spectacolului. Andra (n.n. Andra Burcă – regizoarea spectacolului) ne-a lansat acest pariu: să încercăm să facem dintr-o banală cutie un univers, o lume pe care să o explorăm. Să construim, să dărâmăm, să testăm și să reconstruim. Să ne jucăm și să descoperim întocmai ca cei mici, lăsându-ne imaginația liberă. 


Care este mesajul acestui spectacol? Ce ați vrea să rețină publicul care vă urmărește evoluând pe scenă?

◽️ Tudor: Că împreună viața este mult mai frumoasă, mai amuzantă și mai simplă; exact ce ne-a fost demonstrat și prin vremurile pe care le trăim acum. Cred că acesta ar fi mesajul cel mai important. Și, evident, mai sunt multe de descoperit. Fascinația unui astfel de spectacol constă în faptul că în permanență poți să gândești alte sensuri, alte înțelesuri, chiar unele diferite față de ce am gândit noi.

◽️ Eliza: Bineînțeles că în spatele acțiunilor, în spatele mișcării din spectacol noi am împletit o poveste frumoasă despre cunoaștere, prietenie, despre depășirea limitelor, despre acceptare, despre descoperire și transformare. Mi-aș dori ca micuții care urmăresc spectacolul să se bucure de experiență împreună cu părinții lor. Și atât. Dacă reușim să ne întâlnim și să se întâmple acest schimb care este dincolo de cuvinte, pentru că este un spectacol non verbal, noi ne-am îndeplinit misiunea. Cu siguranță fiecare va extrage ce îi este potrivit. Important este să ne bucurăm că suntem împreună.


Ce înseamnă din prisma unui actor munca la un astfel de proiect, dedicat micuților cu vârsta sub 3 ani? Cu alte cuvinte, cum reușești să te apropii de copii?

◽️ Eliza: De public poți să te apropii doar cu sinceritate. Și întotdeauna poziționarea se face de la același nivel cu el sau mai jos. Niciodată de mai sus. Asta am observat și în interacțiunea cu cei mici. Și pe lângă toate acestea, la spectacolul nostru publicul devine complice și este purtat cu noi în poveste. Spectacolul vorbește exact despre ce i se întâmplă micuțului în primii lui ani de viață și atunci el poate descoperi pasaje care se regăsesc în experiența lui.

◽️ Tudor: Cred că cel mai important este să faci efortul de a ajunge la nivelul lor de înțelegere. Să te gândești efectiv, ție ce ti-ar plăcea, și dacă ai fi în locul lui să îți dai seama dacă ți-ar plăcea ce vezi sau nu. Exact așa: fiind un puști până în 3 ani. Aici e poate cea mai frumoasă parte în munca actorului într-un astfel de spectacol. Pentru că dacă faci lucrurile din și cu drag, și dacă îți place ție în primul rând ceea ce faci, deja ai toate premisele ca ceea ce faci să placă și celorlalți.


Pentru încheiere, câteva recomandări pentru publicul nostru, însoțite de un gând.

◽️ Eliza: Singura mea recomandare este pentru părinții micuților, pentru că ei sunt cei care le oferă cadrul să experimenteze diferite acțiuni. Și atunci îndemnul meu ar fi, dragi părinți, să-i duceți cât mai des posibil pe copii la teatru pentru că ei învață foarte multe prin tipul acesta de expunere și de interacțiune. Este foarte important pentru sănătatea lor psihică și emoțională. Și pe lângă asta, îi relaxează, îi distrează și interacționează cu alți copii. Și atunci când ne bucurăm împreună de efectele acestui tip de interacțiune nu mai rămâne decât... IUBIRE.

◽️ Tudor: Cu o singură recomandare voi încheia și eu. Succintă, dar cu un mesaj puternic, zic eu. Cu toate că este un spectacol avizat celor mici, recomand CUTInE oricui dorește să fie purtat într-o poveste nemaivăzută până acum. Indiferent de vârstă. Indiferent de preconcepțiile cu care poate intrați în sala de spectacol a unui teatru pentru copii. Veți fi surprinși, credeți-mă!

 

© Copyright 2014 Teatrul Ion Creanga