Alege limba romana english

Teatrul ca sanctuar este deviza sub care celebrăm Ziua Mondială a Teatrului anul acesta, într-un context fără precedent, în care scenele sunt luminate doar în mediul virtual. Un moment de sărbătoare în teatrele din întreaga lume, ziua de 27 Martie este marcată în mod tradițional prin o serie de manifestări și evenimente menite să aducă publicul mai aproape de artiștii săi preferați – și de tainele artelor spectacolului.

Una dintre cele mai importante astfel de manifestări este transmiterea unui mesaj prin intermediul căruia suntem invitați să reflectăm asupra evoluției și destinului uneia dintre cele mai vechi forme artistice: Teatrul. Anul acesta, invitația vine din partea autorului dramatic Shahid Nadeem, din Pakistan, care ne îndeamnă să ne reconstruim forța spirituală:

„În lumea de azi, în care sectarismul, ura și violența escaladează din nou, națiile par a se opune unele altora, credincioșii se războiesc cu alți credincioși, comunitățile revarsă ură asupra altor comunități…și în acest timp, copiii mor de malnutriție, mamele mor la naștere din lipsa îngrijirilor medicale prompte, iar ideologiile dușmăniei înfloresc. Planeta noastră e cufundată din ce în ce mai adânc într-o catastrofă climatică și răsună galopul celor patru călăreți ai Apocalipsei.

Trebuie să ne reconstruim forța spirituală, trebuie să combatem apatia, letargia, pesimismul, cupiditatea, disprețul față de lumea în care trăim, față de planeta pe care trăim. Teatrul are un rol, un rol nobil, în a dinamiza și a mobiliza umanitatea să se înalțe din coborârea spre abis. Teatrul poate ridica scena, spațiul reprezentației, făcându-l să devină sacru.”

Mesajul integral, în traducerea Ozanei Oancea, poate fi consultat pe site-ul Uniunii Teatrale din România (UNITER)

© Copyright 2014 Teatrul Ion Creanga